zondag 12 december 2010

Kinderdirecteur laura opent Kinderboekenmuseum

Jaques Vriens verteld over het museum
laura is opgekomen en wordt ontvangen

Woensdag 8 december heeft de eerst gekozen kinderdirecteur Laura, 8 jaar uit Haarlem, het geheel vernieuwde Kinderboekenmuseum te Den Haag, geopend. Ze is de kleindochter van Paul Biegel maar dat wist men niet.

Laura zit bij onze zoon Eli in de klas. De hele klas mocht mee naar de opening.  Dat was een groot feest, een soort tweede schoolreisje. En ik natuurlijk mee als begeleidende ouder!
Met z'n allen in de bus, de reis verliep vlot en voorspoedig.

De speelse ingang van het Kinderboekenmuseum ligt pal tegenover de statige ingang van de Koninklijke Bibliotheek, meteen bij binnenkomst in de grote hal.
Een aardige mevrouw heet ons welkom en verteld waar we naar binnen gaan. En dan is het zo ver. Monden vallen open van verbazing. Het is er prachtig en indrukwekkend! Een hypermodern, multimediaal grottencomplex. Zes spelonkachtige ruimtes die elk een genre vertegenwoordigen. Kinderen kunnen verhalen ontdekken, beleven èn zelf maken.

muren gemaakt van boeken

in het 'dappere doorzetterswoud'

woorden opslurpen

Het museum is een rondreis door de interactieve tentoonstelling "Papiria". Een literair luilekkerland vol interactieve spelletjes.
Papiria wordt bedreigd door het monster Inktvraat. Hij eet alle boeken, woorden, verhalen en letters op. Je kunt helpen Papiria te redden met behulp van je helden. Met je 'slurper', een speciale armband met een chip die je gegevens bewaart, kun je woorden en onderdelen voor je verhaalfiguur 'opslurpen'. Deze kun je vervolgens invoeren in een beeldscherm. Thuis kun je je verhaalfiguur bekijken op de site van het museum en ook weer delen via Hyves.

De ceremoniële opening was indrukwekkend voor de kinderen. Er waren veel kinderboekenschrijvers aanwezig, pers en publiek. 'Daar is Paul van Loon' werd er gefluisterd. Er werden praatjes gehouden en bedankjes gegeven. Dat duurde best lang, maar ze gedroegen zich voorbeeldig!  En toen kwam Laura op! Begeleid door een drumband. Ook zij werd toegesproken en bedankt. De trailer werd getoond die publiek bij binnenkomst te zien krijgt. Die is spannend! Monden vielen weer open.  En tenslotte knipte zij het lint door.


Tom tekent een verhaal
Papiria is geopend voor het grote publiek. De kinderen mochten weer aan de slag en vervolgens was er een heerlijke cool-down door het maken van een tekening over het verslaan van het monster Inktvraat.
Tenslotte gingen we nog een pannenkoek eten waarbij naar de film Abeltje gekeken kon worden.
Een ieder ging met  een mooie poster weer de bus in. Ook de terugreis ging voorspoedig.
Al met al was het een hele belevenis en een fantastische middag!

2 opmerkingen:

  1. Gisteren tijdens mijn zaterdagdienst kreeg ik een jongetje aan het bureau dat ook mee geweest was met de "kinderdirecteur". Hij kwam een boek halen van Jacques Vriens want dat was hem aangeraden. (niet geheel toevallig natuurlijk).

    BeantwoordenVerwijderen